Miksi suksia voidellaan ja hiotaan?

Menemättä vielä itse voitelutekniikoiden ja tuotteiden saloihin, tämän käytännönläheisen artikkelin luettuasi tiedät ja ymmärrät miksi suksia voidellaan ja hiotaan.

Mitä on suksien voitelu?

Suksien voitelulla tarkoitetaan suksen pohjaan raudalla sulatettavaa voidetta, eli vahaa, tai niin sanottua kylmävoitelua levittämällä liuotinpohjaista voidetta voidepurkista. Voitelu tekee suksenpohjaan likaa sekä kosteutta hylkivän pinnan. Nykyään monet suosittelevat hyvinkin paljon nestemäisiä voiteita sen helppouden vuoksi. Voidaan kuitenkin todentaa, että kiistattomasti paras on perinteinen kuumavoitelu.

Avataan tähän kansankielellä mitä nämä kaksi voitelutapaa ovat.

Kuumavoitelu:

  • Voidetta sulatetaan suksenpohjaan voitelurautaa apuna käyttäen
  • Ylimääräinen voide siklataan pois
  • Annetaan suksen jäähtyä tarvittava aika
  • Lopuksi pohjan kuvio harjataan auki käsin tai koneellisella harjauksella

Kylmävoitelu / nestevoitelu:

  • Nestemäistä voidetta levitetään suksen pohjaan suoraan voidepurkista
    (voidepurkissa on päässä jonkinlainen levitin, yleensä vaahtomuovia)
  • Voide annetaan jähmettyä, jonka jälkeen ylimääräinen voide harjataan pois

Kuten voidaan huomata, on tämä niin sanottu kylmävoitelu todella helppoa.

Nestemäisissä voiteissa on ihan samaa vahaa kuin sulatettavassakin. Voiteen sekaan on lisätty liuotinta, että voide saadaan nestemäiseen muotoon, ulos purkista ja leviämään suksenpohjaan. Nestemäinen voide on loistava tapa voidella esimerkiksi, kun ollaan reissussa ja kiinteää voitelupaikkaa ei ole.

On kuitenkin kiistatonta, etteikö kuumavoitelu olisi kaikista paras tapa voidella. Varsinkin kun ajatellaan suksen kunnon ja iän maksimointia.

Kuumavoitelu hoitaa suksen pohjaa.

Suksenpohjaan tulee väkisilläkin hiihdettäessä pieniä naarmuja ja painaumia. Naarmut, kolot ja painaumat ovat kuin ”ojia, joissa on penkat”. Näiden naarmujen, kolojen ja painaumien reunat eli ”penkat” vaikeuttavat luistoa ja pohjan kuvion toimintaa.

Kuumavoidellessa nämä reunat, eli penkat, painautuvat pohjan tasalle lämmön vaikutuksesta. Kuumavoitelu siis myös korjaa ja tasoittaa suksenpohjaan tulleita pieniä jälkiä ja naarmuja, joka taas pitää suksen pohjan paremmassa kunnossa, eikä suksen pohjaa tarvitse niin usein hioa.

Suosittelemme todellakin ennemmin kuumavoitelua olosuhteiden sen salliessa ennemmin kuin kylmävoitelua.

Mitä voitelulla / kuviolla haetaan ja mihin suksen luistaminen perustuu?

Aukaisen tähän parhaani mukaan hyvin selkeästi mitä suksen luistaminen on. Ei käydä läpi edellä mainittuja asioita sen enempää, hiontaa/voitelua, vaan aukaistaan mitä näillä kahdella asialla haetaan.

Hiihtäessä suksi liukuu lumen pintaa vasten. Suksen pohja painautuu liukuessa tiukasti alustaa vasten, jolloin syntyy painetta ja kitkaa. Paineen ja kitkan yhteisvaikutuksesta suksen pohjan ja lumen väliin syntyy ohuen ohut vesipatja. Mikäli tätä vesipatjaa ei johdeta pois, suksi niin sanotusti imee kiinni latuun.

Tätä efektiä voitaisiin hyvin kuvailla tällä tavalla:

  • Otetaan kaksi lasilevyä
  • Laitetaan toinen lasilevy lappeelleen pöydän päälle ja lasketaan loraus vettä lasin päälle
  • Tämän jälkeen jäljellä oleva lasilevy lasketaan pöydällä olevan lasilevyn päälle
  • Lasilevyt tarttuvat kiinni toisiinsa

Tämän lasien välissä olevan veden pois johtamiseksi sekä tarttumisen ehkäisemiseksi pitäisi tehdä uria, että vesi pääsee pois, ja levyt irtoavat toisistansa. Samanlainen tapahtuma seuraa, kun suksenpohjan ja lumen väliin tulee ohuen ohut vesipatja.

Tämän vesipatjan pois johtamiseksi suksenpohjaan hiotaan pohjankuviointi, jolla vesipatja ohjataan pois ja suksi ei liimaudu lumenpintaa vasten. Pohjankuvioinnin lisäksi pohja voidellaan, ja tällä haetaan pohjaan likaa sekä vettä hylkivä pinta. Voideltu pohja pysyy puhtaana epäpuhtauksista ja luistaa näin paremmin.

Mitä on suksien kivihionta?

Yksinkertaisuudessaan kivihionnalla tarkoitetaan suksien pohjien koneellista hiontaa, joka suoritetaan siihen kehitetyllä hiomakoneella.

Koneessa on pyöreä hiomakivi, johon tehdään koneessa olevalla timanttiterällä kuvio. Timantti tekee kiveen ”kierrettä” muistavan jäljen. Tämä jälki siirtyy suksen pohjaan, kun kiveä pyöritetään tietyllä nopeudella ja suksea syötetään tietyllä nopeudella.

Tämä ”tietyllä” ja erilaisilla kiven pyörintänopeuksilla syöttäminen aiheuttaa sen, että suksen pohjaan tulee niin sanottu kuvio. Hiljaisella nopeudella kuvio on erilainen, kuin nopeilla pyörintänopeuksilla.

Suksien hiominen kuntohiihtäjillä on suositeltavaa n. 1–2 kertaa hiihtokauden aikana.

Syitä hiomisen tarpeelle voi olla monia:

  • Suksen pohjan kuvio on mennyt "tukkoon" ja kuvio ei toimi vaaditulla tavalla
  • Halutaan eri kelialueille ja lumityypille sopiva kuvio suksen luiston maksimoimiseksi
  • Pohjaan on tullut naarmuja
  • Suksen pohja on kuivunut / nukkaantunut jonka vuoksi pohja ei toimi halutulla tavalla

Suksen pohjan kuntoa ja pohjan kuvion kuntoa ei kannattaisi missään nimessä väheksyä.

Sukseen luiston kolme vaikuttavinta ja tärkeintä tekijää hiihtäjälle on oikeanlainen suksi (suksen profiili), pohjan kuviointi ja voitelu.

Voidaan melko yleisesti todeta seuraavaa, mikä määrittää prosenteissa koko suksen luiston:

Täydellinen luistokokonaisuus on yhteensä 100 %, josta

  • Oikein valittu suksi ja oikea profiili n. 40–60 %
  • Suksenpohjan kuviointi n. 20–40 %
  • Voitelu n. 10–20 %.

Kuten tuosta huomaatte, pohjankuvioinnin merkitys on varsin suuri.

Kuitenkin on hyvä muistaa, vaikka voitelun osuus näyttää pieneltä, ei hyvää suksea täydellisellä keliin sopivalla kuviolla saada luistamaan huippu hyvin ilman voitelua.

Suksen profiilin merkitys ja pohjan kuvioinnin merkitys kasvaa haastavimmilla keleillä, etenkin kostealla alustalla.


Ostoskoriin käytetyt lahjakortit